Szent Korona Cukrászda - Soltvadkert

A CukrászdaTermékeinkCukrász MúzeumÉrdekességekIrodalmi kávéházKapcsolat

 

Rólunk írták:


Mit ér a cukrász, ha evangélikus?
(2018.10.18.)

Interjú Suhajda Krisztiánné Szervánszky Judit-tal:
https://www.evangelikus.hu/mit-er-cukrasz-ha-evangelikusRólunk írták:


Az év fagylaltja: több mint 80 alkotás versenyez a címért
(2015. 06. 01.)
"Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke felidézte, hogy már 18. alkalommal rendezik meg a fagylaltok versenyét, és negyedik alkalommal a soltvadkerti Szervánszky László mestercukrász cukrászdájában. Mint az MTI-nek elmondta, idén 41 csapat nevezett 2-2 fagylalttal, ezek közül kerül ki az év fagylaltja."
A teljes cikket itt olvashatja:
https://trademagazin.hu/hu/az-ev-fagylaltja-tobb-mint-80-alkotas-versenyez-a-cimert/

Az év fagylaltja: az opera royal győzött 2015-ben
(2015. 06. 02.)
"A győztes fagylaltkülönlegességet Mányoki Krisztián pátyi cukrászmester, a Cafe Trevi Cukrászda tulajdonosa készítette."
A teljes cikket itt olvashatja:
https://trademagazin.hu/hu/az-ev-fagylaltja-az-opera-royal-gyozott-2015-ben/A restu.hu angol nyelvű oldalán:Information Szent Korona Cukrászda - Soltvadkert
"The variety of ice creams and cakes of Szent Korona Confectionery are already known all over the country and even abroad placed its mark for three decades now this family business. The impressive royal selection worthy of the interior of the patisserie where people want to stop while in transit through the city and integrate a stopover while while visiting the country. There is good parking by the shop in the city center and next to the spacious interior of the cozy beer garden serves the comfort of the visiting guests.
The confectionary earned in 2005 the patisserie of the year title."
https://www.restu.hu/en/szent-korona-cukraszda-soltvadkert/

Rólunk írták:


Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. április 04

"A soltvadkerti Szent Korona Cukrászda nagyon híres. Ráadásul több funkciója van, legendás süteményei mellett, irodalmi kávéházként is üzemel, és cukrász múzeum is található az épületben. Sokan állnak meg mellette. Borbély Anita is így tett, olvassátok el élménydús beszámolóját!Anitáék hétköznap délelőtt keresték fel a cukrászdát, szokás szerint sok vendég volt. A hely nagyon szépen van berendezve, hangulatos, előkelő. A falakon magyarsággal kapcsolatos jelképek vannak, és olvasható a Himnusz és a Szózat szövege is.

Anitáéknak nagyon tetszett a magyar irodalmi arcképcsarnok. Később megtudták, hogy a cukrászda irodalmi kávéház is egyben.
2009-től látható a falakon 52 magyar költő és író bronz arcképe. A plaketteket Windecker Zoltán tervezte, aki maga is Soltvadkerten él. Az udvarban pedig Wass Albert szobrot helyeztek el. Az egész cukrászda olyan mint egy kicsi magyar múzeum.
A kellemes környezet mellett bőséges a cukrászati kínálat. Süteményekből, tortákból, bonbonokból, fagylaltokból és fagylaltdesszertekből válogathattok. Zserbóból például rögtön háromfélét kínálnak. Mézes, klasszikus diós és birsalmás ízben. A szerző kettőt tesztelt, szerinte lenyűgözőek voltak.
A fagylatok is kiválóak. A gasztrobloggernek az áfonyás fagylaltdesszert ízlett a legjobban. Ebben nagyon sok gyümölcs van. A csokoládés, mogyorós fagylaltot is kitűnőnek találták. ..."


A teljes gasztro értékelés itt található:
https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/szent-korona-cukraszda/Az eredeti blog bejegyzés fel-lelhetősége:
http://kavecsokolade.blogspot.com/2012/04/szent-korona-cukraszda-soltvadkert.html

Az Étterem.hu-n írta egy vendég:


"Sem egy kb. 8.000 lakosú településen, sem a Kiskunság határában nem számítanék arra, hogy egy olyan helyet találok, amelyik bátran veszi fel a versenyt a főváros patinás cukrászdáival. A beltér a századelőt, sőt talán inkább a XIX. század második felét idézi. A beltér igényesen lett berendezve, a felszolgálók (egyszerre 8-10 hölgy szolgál ki) szép formaruhát viselnek, és a mosdó állapota is példaértékű.
A fagylaltpult legalább 12 méter hosszú, a választék pedig jócskán meghaladja a 30 fajta fagylaltot. Mind a fagylaltos edényeket, mind a felszolgált finomságokat díszítik gyümölcsökkel, pudinggal, stb. Fagyi rendelésénél érdemes 1-2 adaggal kezdeni, mert a megszokottnál jóval nagyobb adagokat kapunk. Állítólag a fagyiért nyaranta külön buszokkal is érkeznek turisták. A tapasztalataim alapján ez nem meglepő.
A süteményválaszték is bőséges, és ami szerintem nagyon fontos, hogy nem sajnálják a minőségi süteményeket sem a betérő vendégtől; pl. a zserbó mérete a Pesten megszokott szelet duplája. A diós süteményekhez valóban diót használnak - ez sajnos sok más helyen nem egyértelmű. A kávéjuk is nagyon finom, ezen is látszik, hogy magasra tették a mércét."

Nagy Tamás  (2010. December 21.)


https://etterem.hu/szent-korona-cukraszda-soltvadkert


A sutichef.hu oldalán egy beszélgetés található 2009-ből a cukrászda-alapító Szervánszky László-val:

Teljes terjedelmében itt olvashatja el a cukrászda alapításától kezdve  a történetet:
http://www.sutichef.hu/?page_id=479

"- A rövid itt létünk alatt azt tapasztaltam, hogy ez a cukrászda nem csupán az élvezetek színtere, hanem annál több.
- Valóban úgy terveztem, hogy ez a cukrászda a polgári élet találkozóhelye legyen, pontosabban a béke szigete. Vasárnaponta irodalmi kávéházat szervezek, barátaimat meghívom egy-egy összejövetelre és az irodalmi élet rangos személyiségei a vendégeink.
- Családi összefogás nélkül nehéz lenne egy ilyen nagy cukrászatot üzemeltetni?
- Kétségtelen, itt nincs szabad szombat és vasárnap, de még hétköznap is 10-12 órát dolgozunk, a fiam és a lányom is. Az a 150-200 féle termék, amit folyamatosan készítünk, meg is kívánja, hogy egész nap talpon legyünk. Természetesen munkatársaim és az itt dolgozók nélkül nem lennénk képesek minden nap minőségi termékekkel ellátni vendégeinket.
- Többször említette, hogy minőségi anyagok és munka nélkül képtelenség jó terméket előállítani.
- Valóban, csak a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk. A munkatársaim között vannak olyan cukrászok, akik világversenyeken helyezést értek el."
Kedvenc receptünk tőlük: 
Mézes vajkaramell torta

HOZZÁVALÓK:
"Kakaós nehéz felvert: 0,5 l tojásfehérje, 0,3 kg cukor, 0,22 kg liszt, 0,23 kg búzakeményítő,0,05 kg kakaó.
Fehér nehéz felvert: 0,5 l tojásfehérje, 0,25 kg liszt, 0,25kg búzakeményítő, 0,25 l tojássárgája, 0,20 kg porcukor, 0,125 l étolaj, 0,025 kg sütőpor.
Mézes vajkaramell: 0,50 kg cukor, 0,50 kg méz, 0,5 l tejszín, 0,25 kg vaj.
Sárgakrém: 1 l tej, 0,075 l tojássárgája, 0,40 kg cukor, 0,09 kg liszt, 0,09 kg krémpor, 0,15 kg leiter cukor, 0,04 l felvert tejszín.
Mézes vajkaramell elkészítése: A cukrot doboscukorig felolvasztjuk, a mézet enyhe karamellizálódásig főzzük, majd összefőzzük és betesszük az állati eredetű tejszínt és a vajat, emulgáljuk, kihűlésig néha megkeverjük."Híreink a nagyvilágban:"Vadkertiek a világbajnok gasztronómiai csapatban."

Bővebben >>
"Vadkerti szakemberek a legjobbak között."
"Lovaggá ütötték Frittmann Jánost és Szervánszky Lászlót."

Bővebben >>
"Fagylaltverseny 2009" a cukrászdában

Bővebben >>
A névadó:
Edward Brown, angol utazó 1699-ben kelt leírása a Szent Koronáról így szól:
"... A magyarok nemcsak különös nyelvet beszélnek,
hanem a koronájukról is valami rendkívüli dolgot hisznek..
meg vannak győződve, hogy ettől függ az ország sorsa..."
 

[A Cukrászda][Termékeink][Cukrász Múzeum][Érdekességek][Irodalmi kávéház][Kapcsolat]


Copyright (c) 2009-2019 Szent Korona Cukrászda.

koronacuki@gmail.com